Побороти - не значить знищити?
15 квіт. 2019 р.

Побороти - не значить знищити?

Згідно всесвітнім даним , у трьох з чотирьох жінок, хоча б 1 раз в житті було виявлено вульвовагінальний кандидоз (ВВК) і практично половина з них мала повторні епізоди.

Найбільш поширена ця проблема у віковій категорії жінок з 25 до 34 років

Рід Candida нараховує 170 видів , і тільки 30 з них несуть загрозу життю людини , в тому числі C.abicans. Раніше, саме цим представником були викликані ВВК , але зараз панують інші види non-albikans :С. glabrata, C. tropicalis, C. krusei, C. parapsilosis та ін. Саме такі зміни призвели до більш важкого перебігу ВВК у звязку з частою резистентністю до антимікотичних препаратів. Фактори та стани , що сприяють розвиток ВВК :

-ендокринні порушення;

- імунодефіцитні стани;

- вагітність ;

- дисфункція яєчників;

- порушення обміну речовин( в тому числі вуглеводного обміну);

- синдром надлишкового росту бактерій в кишківнику;

- прийом препаратів ( антибіотики , цитостатики , гормони);

- внутрішньоматкові контрацептиви ;

- хронічний стрес ;

- занадто тісна білизна;

- променева та хіміотерапія ;

- нераціональне застосування вагінальних спринцювань та дезодорантів ;

- прийом алкоголю ;

- іонізуюче випромінювання

Однією з основних клінічних проблем , що супроводжують жінок при рецидивуючому ВВК - зниження якості життя в результаті постійного зуду та диспареуніі. Значна болючість під час статевого акту змушує багатьох жінок відмовитись тимчасово від статевого життя . Дуже часто перебіг ВВК загострюється за декілька днів до місячних , і з іх початком стає слабшим. Діагноз вульвовагінального кандидозу виставляють на основі скарг та самого доступного методу -мікроскопії вагінального мазка , фарбованого по Граму. При підозрі на хронічний перебіг ВВК доцільно проводити культуральне дослідження та ПЛР, що дозволяє визначити видову належність гриба та чутливість до протигрибкових препаратів . Це особливо впливає на якісне лікування. Лікування ВВК являється складним завданням. Якщо лікування гострого ВВК направлене на ерадикацію збудника і профілактику наступних епізодів , при рецидивуючому вульвовагініті ситуація ускладнюється.У більшості здорових людей гриби Candida входять до складу нормальної мікрофлори , тому не підлягають повному знищенню. Але найгіршим являється наслідок безконтрольного самолікування , з використанням, на розсуд пацієнта, розрекламованих протигрибкових препаратів.Це викликає появу стійких до антибіотиків штамів мікроорганізмів , потребує більш високих доз лікарського засобу і вимагає пошуку нових. препаратів.